Copyright © 2016 by "altWAY"  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: info@altway.cz
EOS Estate Winery
Paso Robles, Central Coast, California
Jak starověké Řecko, tak Řím, pěstovali a vyráběli víno. Díky alkoholu a jeho antibakteriálním vlastnostem, bylo víno mnohdy mnohem bezpečnější nápoj než voda. Mnoho Řeckých doktorů užívalo víno jako medicínu. Rovněž se víno velmi často pilo k jídlu. Někdy v 7 století před.n.l bylo víno používáno při oslavách, k uctívání kultu boha Dionýse, později pak Bacchuse. Právě Řekové rozšířili víno od Španělska až po Černé moře, a Římané pak po celé Evropě. Jitřenka každý den rozlije své paprsky po celém Olympu a ohlásí bohům, že se rodí nový den, proto se objevuje na etiketě Eos Estate Winery.
Vinařství Paso Robles je přibližně 24 km od pobřeží Pacifického oceánu, který přináší vlhko a v létě pak noční ochlazení po velmi horkém dni. Víno pěstuje na téměř 700 akrech vinic s dvěmi různými půdami. Jedny jsou charakteristické hlubokou písčitou půdou v mírném kopci s dobrým odtékáním vod. Druhé jsou nepříliš hluboké mírně terasovitě skloněné, prachově jílovité půdy.
Zinfandel, červené, suché, 2004, alk.14,5 % obj.
Odrůda Zinfandel a Petite Sirah jsou považovány za tradiční americké odrůdy. Zakladatelé tohoto vinařství byli velmi prozíraví a obě tyto odrůdy zasadili na ideálních pozemcích pro jejich pěstování. Zinfandel pěstovaný v Paso Robles je vynikající díky dlouhému a teplému vegetačnímu období. To dává vyšší koncentrované ovocné cukry, než v jiných lokalitách. Rozdílně od jiných vinařů jsou hrozny sebrány při cukernatosti 25o, i přesto, že trend je sklízet až kolem 27-28o a dělat vína s vyšším alkoholem. „Náš cíl je udělat víno příjemné k jídlu, proto je náš Zinfandel dobře vyvážený a příjemný v jemných vůních koření a našeho terroiru“.
Kompozice je z vinice Brothers Ranch, 78% Zinfandel, 22% Petite Sirah, zrál 19 měsíců v dubových sudech, 19% v nových sudech z amerického a 8% z francouzského, 1% z balkánského dubu. 25% byly sudy rok staré, 33% dva roky, 14% neutrální sudy. Zbytkový cukr je 0,3%, celk. kyselinky 7,2g/l.
Vůně a chuť: Převládají vůně brusinek, ostružin, koření lehce doprovázeny vůněmi skořice a cedrového dřeva, které doprovází chuť černého bobulového ovoce na patře. Závěr je pak dlouhý s chutí koření, černých třešní a švestek.
Vhodné k: Doporučujeme ke grilovaným vepřovým masům.
Vinařství je pojmenováno po bohyni úsvitu Jitřence (EOS) podle řecké mytologie. To inspirovalo vinařství také ve filosofii sběru hroznů, kdy jsou sbírány před nebo při východu slunce, kdy jsou ještě chladné a čerstvé a udrží si tak lépe své vůně a chuti. Vinařství se také soustřeďuje na kvalitu dodržováním tradičních technik a postupů, kdy se vyhýbá příliš silným vůním a chuti dubu ve víně a zaměřuje se právě na čistý ovocný charakter jednotlivých odrůd. Víno a umění to přece stále patří k sobě.
Petite Sirah, červené, suché, 2004, alk.13,5 % obj.
Ačkoliv odrůda původem pochází od Rhony ve Francii, hraje velmi důležitou roli v Kalifornském vinařství, jako třetí nejvýznamnější odrůda. Pěstování odrůdy v Paso Robles je ideální, protože dlouhé vegetační období umožňuje vyzrálost nádherných vůní a umožňuje pozdější sběr než v oblasti „Napa nebo Sonoma“. Rovněž jílovité půdy oblasti této odrůdě velmi svědčí. Petite Sirah je klíčovou složkou proslulých „Red Burgunda Blends“ vín v USA.
Kompozice je z vinic 92% Brothers Ranch, 5% Home Ranch a 3% Farm Ranch. 96,8% Petite Sirah, 1,9% Cabernet Sauvignon, 0,7% Zinfandel, 0,4% Merlot, 0,2% Cabernet Franc. Zrál 23 měsíců v dubových sudech, 43% byly sudy dva roky staré, 34% v nových sudech z francouzského dubu, 12% v neutrálním sudech, 7% v jednoletých sudech a 4% v nových sudech z amerického dubu. Zbytkový cukr je 0,45%, celkové kyselinky pak 7,8g/l.
Vůně a chuť: Počáteční exploze ovocných vůní brusinek, ostružin a malin je krásně vyvážená zemitou a kořeněnou chutí v závěru se špetkami rybízu, kávy a bohatého na dlouhé taniny.
Vhodné k: Těžším jídlům, grilované kýtě z jehněte na rozmarýnu s česnekem houbami a citrusovým čatní, také je výborné ke zvěřině. Toto víno můžete klidně nechat stárnou dalších 12 let.
Cabernet Sauvignon, červené, suché, 2004, alk.14 % obj.
Cabernet je druhá, nejvíce pěstovaná odrůda na ploše 130 akrů. Pro pěstování používáme vybrané klony 337 a 6, které se pro naše podnebí nejlépe hodí. Mají malé bobule a hrozny s malým výnosem, ale intenzivními vůněmi. Dokonalosti pak dosahujeme pěstováním na různých vinicích s různými mikroklimatickými podmínkami, což nám dovoluje taková vína různě mísit a zvýšit komplexnost našeho Cabernetu. Naše 4 akry Cabernet Franc je pěstováno pro zvýšení komplexnosti chutí konečného Cabernetu a Merlotu.
Cabernet ze sklizně 2004 měl teplou a suchou zimu, teplé jaro což vedlo k jedné z nejčasnějších sklizní, jaká kdy byla zaznamenána. Teplý srpen a září umožnilo sklízet většinu odrůd ve stejné době. Bobule byly malé, ale měly velmi intenzívní vůně.
Kompozice je z vinic 61% Brothers Ranch a 39% Home Ranch. 83,5% Cabernet Sauvignon, 9,5% Petite Sirah, 5,5% Cabernet Franc, 1% Malbec, 5% Petite Verdot. Zrál pak 15 měsíců v dubových sudech, 24% v nových sudech z amerického a 3% z francouzského dubu. 12% byly sudy rok staré, 35% dva roky, 26% neutrální sudy. Zbytkový cukr je 0,35%, celkové kyselinky pak 6,4g/l.
Vůně a chuť: Brusinky, ostružiny, svůdné vůně malin a švestek s dlouhým kořeněným závěrem.
Vhodné k: Grilované a pečené masa, zvěřina a zralé sýry jako je čedar.